Recensies

Recensie How2ACT

Toen ik net begon als ACT therapeut, heb ik veel basisliteratuur gelezen. Boeken ter verdieping zijn schaarser terwijl het mijn ervaring juist is dat het in die fase eigenlijk pas écht interessant wordt. Daar hoort bij dat er tijdens de verdieping steeds meer vragen opkomen. De antwoorden daarop vind je in dit boek. Of je nou net begonnen bent met ACT of al een ouwe rot in het vak bent, in How2ACT léér je echt welk type interventies het beste passen bij het proces van je cliënt in plaats van dat het alleen maar voorgedaan wordt. En dat is wel zo fijn want mijn cliënten reageren vaak heel anders dan de uitgeschreven voorbeeld therapeut-cliënt gesprekken in boeken! In dit boek geeft Gijs je niet alleen een vis maar leert hij je vooral vissen. *Je wordt uitgenodigd om zelf actief na te denken en je eigen stijl te gebruiken. Natuurlijk staan er in het boek ook veel voorbeelden, nieuwe oefeningen en metaforen. Gelukkig maar want sommige oefeningen van Gijs Jansen zijn zo goed dat ik daar al jaren mee werk (en half ACT Nederland met mij).

Naast procesgerichte interventies richt het boek zich ook op…euh ja op wat eigenlijk níet?  Alles staat er in: van RFT tot antwoorden op de meest gestelde vragen en van gedragsanalyse tot metaforen. De thema’s worden uitgelegd op een heldere, begrijpelijk en zelfs grappige manier. En dat is knap. Heel knap want iedereen die zich verdiept heeft in de literatuur van bijvoorbeeld RFT weet hoe technisch en ingewikkeld deze is. Dus ik ben dankbaar voor de “vertaling”. How2ACT is een groot cadeau aan de hele ACT community.

*Gebaseerd op het Chinese gezegde Geef iemand een vis en hij heeft eten voor één dag. Leer iemand vissen en er is eten voor een heel leven.

Anna Berk


How 2 ACT. Ik wil toch nog iets kwijt over dit boek.

Wat een meesterwerk heeft Gijs Janssen weer geschreven, bij de aankondiging dacht ik, wat valt er nog te schrijven zonder in herhaling te vallen? Maar het is Gijs gelukt om een zeer leesbaar boek te schrijven vol verdieping en veel nieuw materiaal.

Tijdens het lezen krijg je het gevoel alsof hij naast je op de bank zit en lesgeeft op de voor hem zo natuurlijke en inspirerende manier. Zelfs ingewikkelde materie als RFT is ineens begrijpelijk en volstrekt logisch.

Ik werk dagelijks met ACT in mijn praktijk en het boek How 2 ACT is vanaf bladzijde één een aanvulling gebleken in het werken met mijn cliënten.

Ik raad iedere professional, maar zeker ook niet professional aan dit boek te kopen, erin te duiken en zich te laten inspireren door Gijs Jansen.

Arjen van der Meulen


Recensie How2ACT

De toegevoegde waarde van HOW2ACT

Het gebeurt me niet vaak (eigenlijk nooit) dat ik een boek in een ruk uitlees. Zeker niet als het vakliteratuur is. Laat nou net het boek van Gijs Jansen How2Act de uitzondering op de regel zijn. Een boek waarvan de inhoud blijft hangen, waarmee je kennis verdiept wordt, je uitgenodigd wordt bewust bij jezelf en je handelen als ACT-coach/therapeut stil te staan en leert meer procesgericht te  denken. Daarnaast krijg je een schat aan bruikbare leuke oefeningen die je gereedschapskist verder doen uitpuilen.

De praktijk blijkt vaak te weerbarstig om in een theorie te vangen. Altijd al op zoek naar het gedachtegoed waar theorie en praktijk met elkaar overeenstemmen, kwam ik uit bij de schat: ACT.   In How2ACT weet Gijs een prachtige combinatie te maken van de theoretische achtergrond, die kort maar krachtig uitgelegd wordt, met het functioneel inzetten van levendige voorbeelden uit zijn eigen leven, waarmee je als lezer uitgenodigd wordt ervaringsgericht aan de slag te gaan met jezelf en je cliënten in de praktijk (heel functioneel!). In het hele boek komt de combinatie van authenticiteit en deskundigheid naar voren die ik in Gijs zo waardeer. En waar we van kunnen leren. De kracht te onderkennen van het normaliseren van menselijke neigingen door voorbeelden uit het alledaagse en eigen leven (functioneel) te gebruiken in je werkpraktijk en je deskundigheid te ontwikkelen door eerst zelf te ervaren en daarbij meer procesgericht te leren denken.

Het is een hele kunst iets ingewikkelds tot de kern te brengen; dat is Gijs gelukt met zijn duidelijke uitleg over RFT. Het maakt dat ik nu echt iets begin te begrijpen van de rol van taal en het belang van het maken van bewuste keuzes in het gebruik van die taal, zodat je functioneel met de kernprocessen werkt aan transformatie van stimulusfuncties. Heel fijn is dat je direct tips krijgt voor het aanwenden van taal op basis van RFT.

In het hoofdstuk gedragsanalyse word je uitgenodigd gedrag te analyseren vanuit de functie die het heeft op de korte en lange termijn. Waardevol hierbij is hoe de onderlinge samenhang tussen coping en context  duidelijk wordt gemaakt, evenals het zicht dat het in kaart brengen hiervan geeft op ingangen voor procesgerichte interventies.

In How2ACT word je stap voor stap  meegenomen in het procesgerichte denken en je wordt gestimuleerd je aan te sluiten bij de wereld van je cliënt om daar vanuit keuzes te maken voor zelf  op maat gemaakte interventies. Zolang dat zelf op maat maken van interventies nog niet lukt, kun je gebruik maken van eindeloos veel leuke en bruikbare nieuwe oefeningen en metaforen die Gijs met ons deelt.

How2Act is een welkome aanvulling op TimetoACT! en mag in de boekenkast en het handelen van degenen die besmet zijn met het ACT-virus niet ontbreken. Je hebt er een schat mee in handen die je werk als ACT-coach/therapeut/trainer absoluut zal verrijken!

Jaantje Thiadens
Act-coach en trainer (www.actinliefde.nl)


Recensie How2Act

Wat is het nieuwe boek van Gijs Jansen een verademing na al die andere boeken gericht op coaching en persoonlijke ontwikkeling. Allereerst is het de ACT zelf die deze verademing belichaamt. De Acceptance Commitment Therapie met haar 6 stevige fundamenten. De absolute kartrekker van de 3egeneratie therapie en positieve psychologie wat mij betreft.

In dit boek ga je met Gijs op reis. En dat koddige rijmpje is niet alleen typerend voor de enorme speelsheid en creativiteit die het je aanreikt voor je werk als coach of therapeut, het is ook een metafoor voor de aard van ACT. Een reis waarin jij als de bijrijder van je cliënt bent. De bestemming helder, de weg er naar toe een avontuur. In die zin is dit boek als een handboek voor de gids die de reis begeleidt. Een rijk scala aan oefeningen, metaforen en beelden geven je alle middelen die nodig zijn om een op maat gemaakte avontuurlijke reis voor je cliënt van te maken. Met vele optionele excursies. In dat opzicht heb ik het lezen van zijn boek ook ervaren als heel persoonlijk en intiem. Gijs stelt zich op als precies dat wat we zijn: kwetsbare en imperfecte mensen die allemaal streven naar geluk, gezondheid, innerlijke vrede en veiligheid. Dat delen we met ieder mens waar ook ter wereld.

Act (her)verbindt. Dat is tevens de tweede rede dit boek een verademing te noemen: geen klinische, droge kost zonder ziel, maar be-ge-en doorleefde materie die werkelijk authentiek is en ook alleen als zodanig overgebracht kan worden om effectief te zijn. Dat brengt me bij een heel belangrijke voorwaarde aan de coach of therapeut die met ACT aan de slag wil of gaat. En dat komt in dit boek nog duidelijker uit de verf dan in Time2Act. Precies daarom is de ‘How’ in de titel zo raak. In mijn vorige leven als acteur, had ik o.a. les van Willem Nijholt. Na het zien van een door mij voorbereide scene, trok hij een overdreven vermoeid gezicht en zei: ‘Durf lelijk te zijn Serge, dan wordt het interessant.’ Als ACT(eur)

Is het allesbepalend voor de effectiviteit van wat je doet, dat je ‘lelijk’ durft te zijn. Ofwel: kwetsbaar en imperfect. En dat je daar open naar kunt kijken, er om kan lachen en er mee kan spelen. Dat is wellicht niet aan iedereen besteed. Of wellicht nog een stap te ver. Maar heb je het eenmaal ervaren, ben je waarschijnlijk voorgoed besmet. ACT is voor mij de coachingsbijbel anno nu en onmisbaar naast mijn werk als mindfulness- en compassietrainer en studentendecaan op een HBO in Rotterdam.

Serge Feldmann